Inrichten
Over elkaars schutting kijken helpt enorm.
Langer Thuiscoach
De Langer Thuiscoach is een onmisbare schakel in en om de Lang Leven Thuisflat. De Thuiscoach staat nauw in contact met de bewoners en verbindt alle partijen met elkaar.
Langer Thuiscoach Esmeralda Detmers:
“Als thuiscoach heb ik een hele ruime functie. Het komt erop neer dat ik er ben voor de bewoners. Mensen kunnen bij mij hun verhaal kwijt, ik ben een toegankelijk eerste aanspreekpunt en oplossingsgericht ingesteld. Bewoners wisten mij al snel te vinden: ‘he ik vraag iets en iemand gaat er echt wat mee doen’, dat geeft vertrouwen.”
De Langer Thuiscoach is geen zorgmedewerker, geen welzijnsmedewerker, geen gemeentelijke of woningcorporatiemedewerker. Maar kijkt vanuit de bewoner wat nodig is. Een veelgehoord probleem bij langer thuiswonen is dat (kwetsbare) ouderen de weg naar zorg en ondersteuning niet kunnen vinden. Of dat hun vraag niet in bestaande hokjes past. Vandaar de Langer Thuiscoach die de bewoner helpt om alles met een frisse blik, vanuit ‘het gewone leven’ aan te pakken.
Creatief en flexibel
In sommige flats vervullen kunstenaars met affiniteit met ouderen en maatschappelijke betrokkenheid en kennis van de buurt deze rol. Zij denken creatief en anders en zijn daarom een mooi vliegwiel voor vernieuwingen in de samenwerking. Zo creëren zij beweging en energie waarop de samenwerkende partijen verder kunnen bouwen. Voor een succesvolle samenwerking is het dus belangrijk dat de Langer Thuiscoach van de samenwerkende partijen de ruimte en het vertrouwen krijgt, om creatief en flexibel te kunnen opereren.
Langer Thuiscoach Marco den Haan:
“Samen met bewoners kijken we waar ze tegenaan lopen in hun dagelijkse leven. Zo achterhalen we wat ze nodig hebben om, met een glimlach, lang zelfstandig in hun eigen omgeving te blijven wonen. Als thuiscoaches zorgen wij voor het ontstaan van onderlinge haakjes. Wij zoeken de verbinding zodat de bewoners een sterke en hechte gemeenschap opbouwen.”
Voortbouwen op relaties
De afstemming en samenwerking tussen professionals uit verschillende domeinen is vaak niet optimaal. Het ontbreekt – zeker bij meer kwetsbare ouderen – veelal aan iemand die regie houdt over de hele breedte van iemands situatie. Mede daardoor wordt er nu soms een onrealistisch groot beroep gedaan op de zelfredzaamheid van mensen met relatief ingewikkelde, maar niet altijd concreet geformuleerde hulpvragen. De Langer Thuiscoach ondersteunt hierbij en bouwt nadrukkelijk voort op de opgebouwde relaties met diverse partijen, initiatieven en plekken in de buurt.
link artikel Langer Thuiscoach in Parool
Hoe werf je een Langer Thuiscoach?
De Langer Thuiscoach bouwt aan een bruisende en levendige gemeenschap waarin de bewoners van de flat ervaren dat zij er niet alleen voor staan. En helpt de bewoners op weg met vragen, stimuleert eigen initiatieven van bewoners en ondersteunt bij het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten. De coach bouwt verder aan de samenwerking tussen bewoners en collega’s van zorg, welzijn, buurtteam of woningbouwcorporatie.
De coach heeft – ongeacht waar deze in dienst is – een onafhankelijke positie. Dat maakt de Langer Thuiscoach goed benaderbaar voor alle partijen. De coach staat dicht bij de bewoners en verbindt alle partijen met elkaar. Belangrijk: heeft iedereen hetzelfde beeld en dezelfde verwachtingen bij deze nieuwe rol en hoe verhoudt die zich tot de rol van de andere flatpartners? In Osdorperhof en Jeruzalemstaete stelde het flatteam samen met bewoners het profiel op en behandelden ze samen de sollicitatie.
Wat maakt iemand geschikt als Langer Thuiscoach?
Projectstructuur
- Het kernteam zet de koers uit, geeft richting aan de ontwikkeling, schept de voorwaarden en bekrachtigt besluiten en adviezen. Dit team bestaat uit bestuurlijke vertegenwoordigers of managers van de betrokken partijen (bewoners, zorg, welzijn en wonen). Ook de gemeente kan onderdeel zijn van het kernteam.
- Het flatteam bestaat uit mensen die zorg, ondersteuning en diensten verlenen, en zorgt voor de uitvoering op cliëntniveau. Ook de Langer Thuiscoach is onderdeel van het flatteam.
- De projectleider komt uit één van de deelnemende organisaties maar is wel neutraal.
Projectleider Liesbeth Bonis
“Als projectleider heb ik een voorwaardenscheppende taak. Voor de continuïteit is het belangrijk om elkaar regelmatig te zien; het team komt dan ook elke vier weken bijeen. Mijn mooiste rol in dit geheel vind ik creatief meedenken en kansen zien en verwezenlijken voor de flats. Ik heb altijd mijn ogen en oren open voor andere partijen die iets voor ons kunnen betekenen. Dagelijks fiets ik door de stad en als me dan aanplakbiljetten opvallen, check ik altijd: is dit iets voor ons, kunnen we er wat mee in het belang van ons project?
Het organiseren van een heidag met een externe moderator heeft in de Flevoflats uitstekend gewerkt. Een goede manier om met elkaar in gesprek te gaan en begrip voor elkaars werelden, verwachtingen en zorgen te krijgen. Op basis hiervan ontstond een gemeenschappelijke visie op Lang Leven Thuis.”
Speerpunten
De bewoners en de samenwerkende organisaties bepalen samen welke speerpunten zij de komende tijd willen oppakken.
In de beginfase zijn voor de Flevoflat vier speerpunten vastgesteld:
- Veiligheid
Er zijn prikploegen actief, er is een veiligheidsteam waarin een veiligheidscoördinator van het stadsdeel, de wijkagent, de Langer Thuiscoach en bewoners zitting hebben. - Gezondheid
Het team dat zorg biedt heeft een kantoor in de flat. Er vinden veel beweegactiviteiten plaats. Zo wordt het Danspaleis georganiseerd, waar dj’s hits van vroeger draaien. Een gezellige middag, die aansluit bij het valpreventieprogramma ‘Niet vallen, maar dansen’. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam doen opdrachten rond fysio- en beweegtherapie. - Gezelligheid
Zeven warme maaltijden per week is een grote wens, we zitten nu op drie. De behoefte aan ontmoeten en gezelligheid is groot en gelukkig is er veel animo vanuit bewoners om activiteiten te organiseren. - Mobiliteit
Er is een HeenenWeer-wagentje geregeld, een kleine betaalbare taxi voor korte ritjes. De taxi wordt bestuurd door vrijwilligers en de standplaats is voor de deur van de flat.
Bewonersbijeenkomsten
Verbinding ontstaat door elkaar te (leren) kennen. Investeer daarin, en neem daar uitgebreid de tijd voor. En herhaal en benadruk waar het om gaat: langer met plezier thuis blijven wonen. Maak duidelijk wat bewoners gaan merken van de transitie naar een Lang Leven Thuisflat en welke invloed zij daar zelf op kunnen hebben. Achterhaal wat bewoners belangrijk vinden.
Langer Thuiscoach Esmeralda Detmers:
“We organiseren veel leerzame bewonersbijeenkomsten, bijvoorbeeld over fraude en oplichting, welke zorg mogelijk is als je thuis woont, of over brandveiligheid. Daarnaast zijn er meer kunst-gerelateerde activiteiten zoals een schrijfcursus, een expo van een fotograaf met een toelichting, en ook theater speelt een belangrijke rol. Er zijn prikploegen actief, er is een veiligheidsteam waarin een veiligheidscoördinator van het stadsdeel, de wijkagent, de Langer Thuiscoach en bewoners zitting hebben.
Het advies is om in iedere Lang Leven Thuisflat een brandveiligheidsanalyse en -plan te maken voor specifieke brandveiligheidsmaatregelen.”
“Nu ondersteun ik ouderen met veel plezier. Mijn tijd komt vanzelf: dan zullen jongeren mij komen ondersteunen.”
“Ik ben zo blij dat de kookgroep op zondag een maaltijd gaat serveren. Zondag is een lange dag alleen, nu heb ik iets fijns om naar uit te kijken!”
Voorkeurstoewijzing bij het verkrijgen van een woning
Bij voorkeurstoewijzing, in deze context, wordt een beperkt aantal woningen in een Lang Leven Thuisflat met voorrang toegewezen aan ouderen met een zorgindicatie. De woningcorporatie maakt hiervoor afspraken met de voorkeurszorgaanbieder en de gemeente. Het voordeel van deze regeling is dat ouderen die elders in een woning wonen waar het zelfstandig wonen niet meer gaat, een plek krijgen waar meer zorg en ondersteuning nabij is en de omgeving beter aansluit bij de behoefte. Door een clustering van mensen met een zorgvraag, kunnen we meer voorzieningen regelen waarvan de overige bewoners ook kunnen profiteren. Denk aan een vast zorgteam permanent in nabijheid, domotica, maaltijdservice of dagopvang. Voor de toewijzing van deze woningen geldt dan een andere procedure. De Lang Leven Thuisflat is primair een concept voor ouderen: vitale en minder vitale. Voorkeurstoewijzing kan een onderdeel van de afspraken tussen partijen in de flat worden, maar is geen voorwaarde.